23 Kasım 2013 Cumartesi

Construct 2D Nedir?

Construct 2D, Londralı iki kardeşin geliştirdiği bir oyun yapma programıdır. Game maker, StencylGamesalad ve benzerleri gibi programlamaya pek gerek kalmadan oyun yapabilmenizi sağlıyor.Behaviour sistemi sayesinde oyuna eklediğiniz objelerinize kolaylıkla belirli özellikler kazandırabiliyorsunuz,  böylece bunları detaylı şekilde ayrıca programlamanıza gerek kalmıyor. Örneğin oyuna eklediğiniz bir resme sadece "platform" behaviour'ını ekliyorsunuz ve böylece sağa sola koşma, zıplama vb. gibi platform oyunu hareketlerini yapabiliyor. Bu sayede sadece birkaç dakikada -oldukça basit olmak kaydıyla-  platform veya shoot'emup türünde bir oyun yapabilirsiniz.


1.Proje Oluşturma ve Proje Ortamını Tanıma

Construct 2d programını çalıştırıp gelen ekranda newproject’ e tıklayıp çıkan seçenekler arasında createempty Project ile yeni bir boş proje oluşturulur. Yeni proje oluşturulduktan sonra sol tarafta properties penceresi, sağ tarafta projects ve objects pencereleri, üst kısımda ise layout ve eventsheettab’leri yer alır.Properties penceresinde oyunun adını, tanımını ekran boyutlarını gibi özellikleri verebilirsiniz.

2.Obje Ekleme

Sağ tarafta bulunan projects penceresinden layers penceresine geçin. Daha sonra layout üzerine gelip Mouse çift tıklayın.  Karşınıza gelen ekranda görüldüğü gibi form kontrolleri, data ve storage, input, media objeleri ekleyebilirsiniz. Şimdi General kategorisi altındaki objelerden sprite seçip insert’e tıklayın. Ondan sonra layout’unuza Mouse ile bir kere tıklayın. Gelen ekranda load an imagefrom a file butonuna tıklayıp layoutunuz için bir arka plan resmi yükleyebilirsiniz. Eklediğiniz objelerin üzerlerine tıkladığınızda properties penceresinden o objenin özelliklerini düzenleyebilirsiniz.

3.Objelere Olay Ekleme

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iH0NdG7e16E Construct 2D tutorial serisindeki gibi bir uzay gemisi objesi ekleyeceğiz. 4 resimden oluşan bir uzay gemisi objesi yaratacağız. 4 resimden oluşmasının sebebi uzay gemisinin kuyruğunda çıkacak ateşin hareketlilik kazanmasıdır. Şimdi layoutumuz üzerinde sağ tıklayıp insert object dedikten sonra General kategorisinden sprite objesini insert deyin. Sonra layout ekranına bir kez tıklayın. Çıkan ekranda en altta olan animationframes ekranında sağ tıklayıp importframes yapın ve resim setinizi import edin. Sağ taraftaki animations ekranında default üzerine tıklayıp properties ekranında loop seçeneğini yes yapın. Sonra default üzerinde sağ tıklayıp preview dediğinizde uzay gemimiz hareketli hale geldiğini göreceksiniz.

Şimdi bu uzay gemisine bir keyboardevent’i ekleyeceğiz. Layout ekranında çift tıklayın. Açılan ekrandan input kategorisinden keyboard seçin ve insert tıklayın. Sonra Eventsheettab’ ine geçin. Sağ tıklayıp addevent seçin. Çıkan ekranda keyboard seçip next deyip geçin. Sonraki ekranda key is down seçip next deyip geçin. Çıkan ekranda clickthechoose tıkladıktan sonra keyboardleftarrow ‘a tıklayın. Otomatik olarak algılayacaktır. Done deyip ekranı kapatın. Ardından eventsheet’ e eklenen keyboardevent’ inin yanındaki addaction’ a tıklayın. Çıkan ekranda uzay gemisini seçip next deyin.  Size andPosition kısmından set x seçip next deyin. Çıkan ekran x değerini tutorial’ da belirtildiği gibi girdiğinizde uzay geminize hareket yeteneği kazandırabilirsiniz.


Görüldüğü gibi Construct 2D platformunda oyun yapımı olay tabanlı şekilde olmaktadır. Aynı Game Fusion 2’ daki gibi objeler ekleme, olaylar ekleme son derece basit şekilde yapılmaktadır. Free sürümünde programın tüm özellikleri açık şekilde kullanabilirsiniz. Yaptığınız oyunu deploy etmek için programın tam sürümünü almalısınız.