29 Kasım 2013 Cuma

Powerpoint ile Sunu Oluşturmak

İncelenecek Konular:
11.1. Giriş
11.2. Hızlı Sunu Oluşturmak
11.3. Hazır Tasarımları Kullanarak Sunu Oluşturmak
11.4. Bir Anahattı Sunuya Dönüştürmek
11.5. Mevcut Slâytları Yeniden Kullanmak 

11.1. GİRİŞ

PowerPoint 2007 kullanarak bir sunuya başlamadan önce, yeni bir sunu oluşturmak için çeşitli seçenekler arasından karar vermek gerekir. Hazırlayacağımız sununun hem içeriği hem de görünümüyle ilgili herhangi bir fikrimiz yoksa Microsoft Office Online'dan tam bir sunu indirebilir ve ihtiyaçlarımızı karşılayacak şekilde bu sunuyu özelleştirebiliriz. Bunun dışında, daha önceden içerik ve tasarım açısından iyi bir sunu hazırlayabildiysek, bu sunuyu yenisi için esas alabiliriz.

Hazır bir içeriğimiz varsa, ama sununun görünüşüyle ilgili karar veremiyorsak, sunumuzu PowerPoint 2007 ile gelen tasarım şablonlarından birinin üzerine uygulayabiliriz. Bu şablonlar grafikler, renkler, yazı tipleri ve stiller içerir. Ayrıca sunularımızı kendi özel şablonlarımıza da uygulayabiliriz.

Bir sununun anahattını Word 2007'de oluşturduysak, anında bir slâyt gösterisi oluşturmak için anahattı PowerPoint 2007'ye aktarabiliriz. Oluşturmak istediğimiz sunu içeriğinin ve tasarımının nasıl olacağını biliyorsak ve sunuyu sıfırdan yaratmak istiyorsak, boş bir sunu ile işe başlayabiliriz.

Bu hafta, bir sunu hazırlamak için kullanılan yöntemlerle tanışacak, böylece yeni bir sunu oluşturmak istediğimizde en iyi yaklaşıma kolaylıkla karar verebileceğiz. Ayrıca çeşitli yeni sunular oluşturacağız ve bu sunulara slâytlar ekleyeceğiz.
11.2. HIZLI SUNU OLUŞTURMAK

PowerPoint 2007'yi ilk başlattığımızda sunu penceresinde, metin ve tasarım öğeleri girmemiz için hazır boş bir sunu görüntülenir. Sıfırdan bir sunuya başlamak istersek, burayı kullanabiliriz.



Sıfırdan bir sunu yaratmak zaman alabilir. Ayrıca, bu beceri ve bilgisi gerektirir. Orta ve ileri düzey PowerPoint becerilerine sahip kişiler bile başkalarının hazırladığı sunular üzerinden devam ederek zaman kazanabilirler. 

Yeni Sunu penceresi içersinde yer alan, Office Online'ı kullanarak hazır sunu şablonları yükleyebilir, sonra da bu şablonları ihtiyacımıza göre özelleştirebiliriz. Daha önce oluşturmuş olduğunmuz herhangi bir sunuyu da yeni sunumuzun temeli olarak kullanabiliriz.

PowerPoint 2007’de, Microsoft Office Düğmesini tıkladıktan sonra Yeni’yi tıklarız. Yeni Sunu penceresi açılır.


Yeni Sunu penceresinin sol tarafında yer alan Microsoft Office Online altındaki Sunular kısmını tıklarız. Orta kısımda Sunular başlığı altında Akademik, İş, Tasarım, Eğitim ve Başka Sunular olmak üzere hazır şablon kategorileri karşımıza gelir. 



Örneğin; İş sunu şablonları içersinde yer alan “Ürüne Genel Bakış” hazır şablonunu seçip, Microsoft’un sitesinden bu şablonu bilgisayarımıza indirebiliriz. PowerPoint sürümümüz onaylandıktan sonra, seçili şablonu temel alan bir sunu Normal görünümde açılır.



Slâytlar sekmesi, slâytların küçük resimlerini gösterir ve başlık slâydı, Slâyt bölmesinde görünür.

Sununun her slâyt’ını sırasıyla görüntülemek için, ekranın sağ tarafında yer alan kaydırma çubuğunun altındaki Sonraki Slâyt düğmesini kullanabiliriz. Ayrıca ekranın sol tarafında yer alan Slâytlar kısmındaki küçük slâytlara da tıklayarak, slâytlar arası geçiş yapabiliriz.

NOT: Slâytlar, bir ürün hakkında vermek istediğiniz bilgilerle ilgili, tanımları verilmiş alanlar sunar. Bu alanlara kendi ürün bilgilerimizi girebiliriz.



Bu hazır şablon üzerinde gerekli değişiklikleri yaptıktan, yani sunuyu kendi içeriğimize ve gereksinimlerimize göre düzenledikten sonra, Hızlı Erişim Araç Çubuğu'nda yer alan Kaydet düğmesini kullanarak bu sunuyu bilgisayarımıza kaydedebiliriz.

11.3. HAZIR TASARIMLARI KULLANARAK SUNU OLUŞTURMAK

Hazır bir tasarım şablonunu temel alarak yeni bir sunuya başlayabiliriz. Bir tasarım şablonu biçimlendirme ve renk şeması ile beraber boş bir sunudur. Microsoft Office Online içersinde yer alan bir tasarım şablonunu temel alabilir ya da kendi sunumuzu tasarlayabilir ve onu bir şablon olarak kullanabiliriz. Microsoft Office Online içersinde yer alan Tasarım Slayt’larını tıkladığımızda, orta bölmede hazır tasarım kategorileri açılır. Bu kategoriler içersinde yer alan bir tasarım şablonunu seçebiliriz. Ayrıca, Tasarım sekmesindeki Temalar grubunda yer alan hazır tasarım şablonlarından birini seçerek de sunu oluşturabiliriz. 

Bir tasarım şablonunu temel alan bir sunu oluşturduğumuzda, PowerPoint bir başlık slâydı sunar ve ihtiyacımız olan diğer slâytları eklemeyi bize bırakır. 


Bir slâydı, Giriş sekmesinde yer alan Slâytlar grubundaki Yeni Slâyt düğmesini tıklayarak ekleyebiliriz. 



Bu yöntem, yeni slâydı varsayılan düzenle, etkin slâyt’ın hemen arkasına ekler. 


Farklı bir düzene sahip bir slâyt eklemek istersek, istediğimiz düzeni Yeni Slâyt listesinden seçebiliriz. 



Kullanacağımız tasarım şablonunu ve slayt düzenini belirledikten sonra elimizdeki içeriğe göre sunumuzu hazırlayabiliriz.


11.4. BİR ANAHATTI SUNUYA DÖNÜŞTÜRMEK

Başka bir editör programda oluşturulmuş bir anahattı, bir PowerPoint sunusuna ekleyebilir veya dönüştürebiliriz. Bu anahat, bir Word belgesi (“.doc” veya “.docx” uzantılı) ya da bir Zengin Metin Biçimi (Rich Text Format – “.rtf” uzantılı) dosyası olabilir. PowerPoint eklenen belgedeki başlık stillerini yeni slâyt başlıkları ve madde işareti noktaları oluşturmak için kullanır.

Word 2007’de oluşturulmuş bir anahattı, PowerPoint’e dönüştürmek için, ekranın sol tarafındaki Anahat sekmesine tıklarız. Ardından, Giriş sekmesinde yer alan Slâytlar grubundaki Yeni Slayt okunu tıklarız, küçük resimlerin altındaki Anahattan Slayt Al'ı tıklarız.



Anahattan Slayt Al'ı tıkladıktan sonra Anahat Ekle iletişim kutusu açılır. Buradan Word 2007’de oluşturulmuş “Anahat Örnek.docx” isimli bir anahattı seçip, ardından Ekle tuşuna basarız.



Ekle düğmesine bastığımız andan itibaren, Word belgesi PowerPoint içine Anahat olarak dönüştürülür. Bu dönüşümün ardından, sununun içeriğiyle ilgili fikir sahibi olmak için Genel Bakış bölmesindeki Anahat sekmesini tıklarız. PowerPoint her düzey-1 başlığı bir slâyt başlığına, her düzey-2 başlığı bir madde işareti noktasına ve her düzey-3 başlığı bir alt noktaya dönüştürür. 


Anahat sekmesindeki Slâyt1’in boş başlık satırını farenin sağ düğmesiyle tıkladıktan sonra Slâyt Sili tıklarız ve boş olan Slaty1’i silmiş oluruz. Slâytlar sekmesini tıkladığımızda, anahat görünümünden slâyt görünümüne geçmiş oluruz.



11.5. MEVCUT SLÂYTLARI YENİDEN KULLANMAK

Aynı bilgileri içeren slâytları birkaç sunu içersinde kullanacaksak, bu slâytları her sunu için yeniden oluşturmamıza gerek kalmayabilir. 

Örneğin, geliştirilmesi planlanan yeni bir yazılım ürününün sunumu için yazılım yaşam döngüsü adımlarını gösteren bir slâyt oluşturduysak, yeni yazılım ürünleri için hazırlayacağımız sunularda aynı slâyt üzerinde değişiklikler yaparak bunu sunu içersinde kullanabiliriz.. 



Bir sunu içersinde yer alan bir slâydı, başka bir sunu içersinde kullanmak için, Giriş sekmesinde yer alan Slâytlar grubundaki Yeni Slâyt okunu tıklarız ve ardından Slâytları Yeniden Kullan’ı tıklarız.



Ekranın sağ tarafına Slâytları Yeniden Kullan görev bölmesi açılır. Slâytları Yeniden Kullan görev bölmesindeki PowerPoint Dosyası Aç bağlantısını tıklarız. Gözat penceresi karşımıza gelir. 


Burada, slâydı eklemek istediğimiz PowerPoint sunusunu seçeriz ve ardından Aç düğmesine basarız. Ekranın sağ tarafındaki Slâytları Yeniden Kullan görev bölmesi içersinde slâyt almak istediğimiz sunu açılır. Sunudaki tüm slâytların küçük resimleri Slâytları Yeniden Kullan görev bölmesinde görünür. 



Oluşturmakta olduğumuz sunuya almak istediğimiz slâydın üzerine tıkladığımızda, slâyt yeni sunuya eklenir ve ilgili sununun tasarımını alır.



BÖLÜM ÖZETİ

Yeni bir sunu oluştururken, herhangi bir fikrimiz yoksa Microsoft Office Online içersinde yer alan bir tasarım şablonunu bilgisayarımıza indirip, ihtiyaçlarımıza göre bu tasarım şablonunu düzenleyip kullanabiliriz.

Microsoft Office Online, ihtiyaçlarımıza göre özelleştirebileceğimiz birçok tasarım şablonu sunar.

Bir sunu hazırlarken önce tasarımı belirlemeliyiz. Tasarımı belirledikten sonra içeriği eklemek daha kolay olacaktır.

Bilgisayarımızda kayıtlı mevcut bir sunuyu yeniden düzenlemek, yeni bir sunu oluşturmak için harcayacağımız zamanı kısaltır.