30 Aralık 2013 Pazartesi

WebGL Tabanlı FPS Oyunu

Oyun WebGL kullanılarak hazırlanmış bir FPS(First Person Shooter) tarzı bir oyundur. Oyundaki amaç kısaca bize saldıran robotu öldürmeye çalışmaktır. Oyun tarayıcı üzerinden çalıştığı için local’inizde çalıştırmak için Xampp server gibi benzer bir server kurup oyun dosyalarını oraya attıktan sonra oyunu çalıştırabilirsiniz. Yan tarafta oyun ile ilgili ekran görüntüleri yer almaktadır. Oyunun hazırlanmasında temel olarak 3D objeleri görüntülemeye yarıyan Web GL kullanılmıştır. WebGL js dilini kullanmaya izin veren OpelGL ES 2.0 kütüphanelerini kullanan herhangi bir internet tarayıcıda çalıştırılabilir. Web GL'in içerisinde bulunan grafik motoru, fizik motoru, partikül motoru ve en kısa yol bulma kütüphanesini barındırmaktadır. Oyunun hazılanmasında WebGL ile ilgili forumlar ve hazır kütüphaneler kullanılmıştır.
Hazırlayanlar: Erdi Maden, Selman Erbek, Ufuk Halis

Java ile 3D Oyun Programlama


Bu projede; Java ile 3D bir oyun geliştirilmiştir. Oyunda tek bir karakterimiz vardır. Bu karakter; ileri, geri, sağa, sola gitme, hızlı yürüme, zıplama, eğilme, sağa – sola dönme,vb özelliklerine sahiptir. Labirent içerisinde tanımlanan alanda çok ayıda engel ve duvarlar var. Oyun içerisinde bu duvarlar arasında karakterin dolaşması sağlanılmıştır. Oyunun bir menü ekranı vardır (Launcher). Bu ekranda ekran boyut ayarı yapılmak istenirse ayarlar yapılıp öyle oyuna girilebiliyor. Ayarlar menüsüne girmeden oyun başlatılırsa 800 x 600 pixel boyutunda oyun oynanabiliyor. Oyunun geliştirilmesinde Java 3D isimli tuttorial kullanılmıştır.
Java Projesi - Koray ALBAYRAK - Mehmet Faruk ŞENSES

27 Aralık 2013 Cuma

Unity 3D Game (Unity ile 3 Boyutlu Oyun Geliştirme)


Oyunun haritası Blender programında geliştirilmiştir. Oyunun amacı Unity oyun motorunu kullanarak multiplayer oyun geliştirme ve animasyonların ayarlanmasıdır.Multiplayer için PhotonUnity Networking asset kullanılmaktadır.  Oyunun geliştirilmesinide Unity 3D FPS isimli tuttorial kullanılmıştır.
Hazırlayanlar: Muharrem Uğurlu, Ufuk Halis, Erdi Maden


23 Aralık 2013 Pazartesi

Android Snake Game

Android yılan oyunu: Yandaki ilk resimde; oyunun ana menü ekranı olan, ilk karşılaşılan ekranı, oyunun temasını ve zorluk derecesini seçtiğimiz ayarlar ekranı görülmektedir.




Resimde sol tarafta yardım ekranı(Oyunun nasıl oynanacağına dair bilgiler gösteren ekranıdır.) Resimde sağ tarafta ise oyun içerisinden bir ekran gösterilmiştir. Proje algoritması için; her bir obje parçasını temsil edecek genel bir taş sınıfı oluşturulur. Ekran boyutunu taş boyutuna bölerek oluşturulan koordinat düzlemi bir matris aracılığıyla tutulmuştur. Koordinat düzleminde her bir karenin yerleşimi ve koordinatı belirlenmiştir. Yılan parçaları, duvar objeleri ve yem bu koordinat düzlemi üzerinde numaralarına göre tutularak ekrana çizilmiştir. Hareket değişiklikleri bu koordinat düzlemi üzerinde değer değişiklikleri ile sağlanır ve ekran tekrar yenilenir. Ekran yenileme hızı azaltılarak oyunun hızı arttırılır. Kullanıcının ekran üzerindeki parmak hareketleri analiz edilerek yılan objesinin hareket yönü belirlenir ve yılanın her hareketi sonrasında duvarlarla veya yemlerden biriyle kesişimi kontrol edilir. Bu kontrol aracılığı ile oyun akışı sağlanır.

Hazırlayanlar: Bilal Kaplan & Ahmet Kuran


21 Aralık 2013 Cumartesi

Access Öğrenci İşleri Tablosu Oluşturma


Access öğrenci işleri isimli DB oluşturma. Fakulte, Bolumler ve Ogrenciler tabloları oluşturulacaktır.

Fakulteler tablosu içerisinde oluşturulacak alanlar.

  • FakulteID = Pk ve Otomatik artan sayı
  • FakulteAdi = Metin,
Bolumler tablosu içerisinde oluşturulacak alanlar,

  • BolumID = PK ve Otomatik artan sayı. 
  • BolumAdi = Metin
  • FakulteID = Sayı

Ogrenciler tablosu içerisinde oluşturulacak alanlar.

  • Ogr_ID = Pk ve Otomatik artan sayı
  • Ogrenci_Adi = Metin
  • Ogrenci_Soyadi = Metin
  • Bolum_ID = Sayı




Excel Öğrenmek için Kullanılabilecek Kaynaklar


Excel öğrenmek için kullanılabilecek detaylı bir döküman: http://iibf.erciyes.edu.tr/guven/bil2/B2K02.pdf

Excel video öğrenim seti : http://www.seyretogren.com/ders/microsoft-office-excel-2007-egitimi.html

Excel öğrenenlerin kullanabileceği bir forum: http://www.excel.web.tr/


20 Aralık 2013 Cuma

İnternet Sitesi Oluşturma

1-) Html,Css,Js,Php,Jquery ve Sql öğrenmek için; http://www.w3schools.com/
2-) Blog Oluşturmak için; www.blogger.com/start
3-) Blog veya temel web sitesi oluşturmak için; http://wordpress.com/
4-) Blog veya temel web sitesi oluşturmak için; https://drupal.org/
5-) Web Sitelerinin sırasını öğrenmek için; www.alexa.com
6-) Web trafiği görüntüleme aracı; http://wmaraci.com/site-analiz
7-) SEO analizi; http://wmaraci.com/seo-analiz
8-) R10 web master forumu http://www.r10.net/
9-) Web Sitenizdeki hataları giderin http://validator.w3.org



Game Salad - Virus Game

GameSalad ile oyun geliştirmek her ne kadar basit olsa da programdan kaynaklanan bazı sıkıntılar da yok değil. Bazı koyulan bileşenlerin ekranında gözükmeme durumu olabilmekte. Onun dışında oyun geliştirmesi kolay bir platform olup gayet basit bir kullanımı ve basit bir geliştirme süreci barındırmaktadır. Geliştirilen oyun içerisinde 5 adet seviye bulunmaktadır. Bu seviyeler arttıkça oyunun hem zorluğu artmakta hem de içerisinde bulunan şekillerde değişimler olmaktadır. Değişen şekillerden cd ler 100 puan, telefon 150, bilgisayar 200, server ise 1000 puan vermektedir. Güvenlik duvarı -25, güvenlik duvarı2 -50 puan olarak tanımlanmıştır. Geliştirilen oyun Gamesalad programının sağladığı avantaj nedeniyle farklı platformlara dönüştürülebilmektedir. (Android,iphone)

Hazırlayanlar: Safa Üçüncüoğlu, Furkan Yusuf Pek


Yılan Oyunu

Multi Media Fusion-2 ile yapılan başka bir uygulama.

Hazırlayan: Bülent Samed Çiner

İndirme Adresi

Mobil Programlama Ödev Notları

Mobil programalama ödev notları mubis sistemine girilmiştir.

16 Aralık 2013 Pazartesi

Publisher ile Başarı Sertifikası Oluşturma

Bu örnekte Publisher programı kullanılarak yan tarafta görünen başarı sertifikası oluşturulmuştur.

Publisher ile Broşür Oluşturma

Bu örnekte Publisher programının bültenler özelliği kullanılarak yan tarafta görünen yayın oluşturulmuştur.

Publisher ile Yayın Oluşturma


Microsoft Publisher programı kullanarak ; broşürler, bültenler, kartpostallar, kartvizitler, takvimler, tebrik kartları, başarı sertifikaları ,el ilanları, öz geçmişler, vb pek çok farklı yayın oluşturulabilir. İlk örnekte Diğer Şablonlardan-> Kataloglar özelliği kullanarak yanda görünen kitap kapağını oluşturun.

Internet ile İlgili Bazı Kavramlar

Internet: Milyonlarca bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır.

Internet ile ilgili Standartlar :
TCP/IP: Internet protokol takımı, İnternet'in çalışmasını sağlayan bir iletişim protokolleri bütünüdür. Bazen TCP/IP protokol takımı olarak da adlandırılır. TCP (Transmission Control Protocol ) ve IP (Internet Protocol) ün kısaltmalarıdır.

IP Adresi : Internet'te her bilgisayarın bir IP (Internet Protokol) adresi vardır. Tipik bir IP adresi, noktalarla ayrılan dört rakamdan oluşur;  örneğin, 212.156.4.20. Bir bilgisayarın IP adresi varsa, Internet üzerindeki tüm bilgisayarlar bu adresi kolayca bulur. Yani bir sitenin IP adresini biliyorsanız, Web tarayıcınıza bu adresi yazarak da bağlanabilirsiniz.  http://whatismyipaddress.com/

FTP (DOSYA TRANSFER PROTOKOLÜ): Dosya aktarım iletişim kuralı, (İngilizce: File Transfer Protocol; FTP), bir veri paketinin, bir uç aygıttan diğerine iletimi için kullanılmaktadır.

SMTP (BASİT MAİL GÖNDERME PROTOKOLÜ): E-posta gönderme protokolü (Simple Mail Transfer Protocol), bir e-posta göndermek için sunucu ile istemci arasındaki iletişim şeklini belirleyen protokoldür. Sadece e-posta yollamak için kullanılan bu protokolde, basitçe, istemci bilgisayar SMTP sunucusuna bağlanarak gerekli kimlik bilgilerini gönderir, sunucunun onay vermesi halinde gerekli e-postayı sunucuya iletir ve bağlantıyı sonlandırır.

HTTP ( ZENGİN METİN AKTARMA PROTOKOLÜ): HTTP (İngilizce Hypertext Transfer Protocol, Türkçe Hipermetin Aktarma İletişim Kuralı) bir kaynaktan dağıtılan ve ortak kullanıma açık olan hiperortam bilgi sistemleri için uygulama seviyesinde bir iletişim kuralıdır.

WWW (GENİŞ DÜNYA AĞI): Dünya Çapında Web (İngilizce: World Wide Web, kısaca WWW veya web), örümcek ağları gibi birbiriyle bağlantılı sayfalardan, İnternet üzerinde çalışan ve "www" ile başlayan adreslerdeki sayfaların görüntülenmesini sağlayan servistir.

LAN ( YEREL ALAN AĞI): Yerel Ağ yüksek hızda veri transferi özelliğine sahip server PC printer gibi birimlerden oluşan bir ağ türüdür. Bu ağda kullanıcı PC ‘ler yazıcılar ve ortak PC ler arasında bilgi alışverişi veri iletimi elektronik posta alımı ve gönderimi gibi çok sayıda fonksiyon gerçekleştirilmiş olur. Yine bu ağlar server adı verilen yönetici bilgisayarlarla yönetilir ve izlenirler.

WAN (GENİŞ ALAN AĞI): Geniş alan ağı, ( Wide Area Network, WAN), birden fazla cihazın birbiri ile iletişim kurmasını sağlayan fiziksel veya mantıksal büyük ağdır. Yerel alan ağlarının birbirine bağlanmasını sağlayan çok geniş ağlardır. En meşhur geniş alan ağı İnternettir.

DNS (ALAN ADI SİSTEMİ): Internet ağını oluşturan her birim sadece kendine ait bir IP adresine sahiptir. Bu IP adresleri kullanıcıların kullanımı için www.site_adı.com gibi kolay hatırlanır adreslere karşılık düşürülür. DNS sunucuları, internet adreslerinin IP adresi karşılığını kayıtlı tutmaktadır.



14 Aralık 2013 Cumartesi

Sony PS 4 Testi

Microsoft XBox One ve Sony PS 4 oyun konsolları sayesinde; etkileşimli 3D oyun teknolojileri geliştirildi. Büyük olasılıkla önümüzdeki 5 yıl içerisinde, kinect ve benzeri teknolojileri kullanan bu tarz etkileşimli 3D oyunları daha sık göreceğiz. Bu teknolojinin sağladığı olanaklarının bir kısmını görmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

"Late night show with Jimmy Fallon'da gerçekleştirilen PS 4 testi."



10 Aralık 2013 Salı

Gizli Bir Windows Özelliği (God Mode)

Windows-7'nin kendi içerisinde bulunan bu özelliği sayesinde;  Windows işletim sistemine ait, 270 ayrı programı bir arada görebiliriz. Bu özelliği kullanmak için Windows işletim sisteminde boş bir klasör oluşturulur ve klasörün adı GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}. olarak değiştirilir.


9 Aralık 2013 Pazartesi

End Müh 1.Öğr.Vize Sonuçları

Bil 1305- Temel Bilgisayar Bilimleri End Müh 1.Öğr.Vize Sonuçları
Bu notlar üzerine Lab çalışmaları dönem sonuna doğru eklenecektir.

( Not Ek Cihan Ağırbaş 97, Ramazan Aydın 94)

End Müh 2.Öğr.Vize Sonuçları

Bil 1305- Temel Bilgisayar Bilimleri End Müh 2.Öğr.Vize Sonuçları
Bu notlar üzerine Lab çalışmaları dönem sonuna doğru eklenecektir.

7 Aralık 2013 Cumartesi

Bug Game

Multimedia Fusion-2 Bug Game

Hazırlayan: Ufuk Halis

indirme adresi

Ball game with .net


Platform Game with Fusion

Multimedia Fusion ile Platform oyunu Karaketrimiz sağa sola gidebiliyor ve asağı yukarı zıplayabiliyor. Oyunda saga ve sola giden canavara carpmadan hayatta kalması gerekiyor. 3 canı var. Eğer  3 Canıda tükenirse siyah ekranda kırmızı Game Over Frame çıkıyor ve oyun sonlanıyor.

İndirme Adresi

Uygulama: Aykut Hakkı Yurtmen

Ball Game with Fusion2

Oyun programlama,
Kullanılan Program, Multimedia Fusion2

İndirme Adresi

Uygulama : Koray Kibar

Power Point Ödevi

Yapılacak powerpoint uygulaması; aşağıdaki özellikleri barındırmalıdır. 

Kendi şeçtiğiniz bir konuya ilişkin bir power point sunusu oluşturulacaktır. Bu oluşturulacak power point sunusu en az 10 slayt içermeli(Kapak slaytı,içerik slaytı hariç), seçilmiş bir tasarıma sahip olmalı, sayfa numarası, alt bilgi ve sistem tarihini içermelidir. Ayrıca sunu içerisinde sayfa geçişi  uygulanmalı ve en az 2 objeye özel animasyon eklenmelidir.Son olarakta slatylardan en az birinin biçim tipi değiştirilmelidir.



3 Aralık 2013 Salı

Blender ile 3D Obje Oluşturma

Unity ile hazırlayacağımız oyunun haritasını ve yüzeyini oluşturmak için Blender programını kullanacağız. 3 Boyutlu objeleri oluşturmak için kullanacağımız Blender programında,  klavye kısa yolları iyi bilmenin ne kadar önemli olduğunu daha önceden söylemiştik. Ders içerisinde bize yardımcı olması bakımından, Blender programı içerisinde kullanılan bazı kısa yolları aşağıda yazıyorum.
Tab = Obje Seçme
S = Yeniden Boyutlandırma
NumLk + 7 = 3D görünümden 2D görünüme geçme
Middle Mouse = Objeyi Farklı açılardan görme
A = Objeyi seçme veya seçili objeyi bırakma
B = Obje üzerinde belli bir noktayı seçme
E = Objenin x,y ve z koordinatlarını değiştirme
G = Objenin açısını değiştirme
N= Obje özellik penceresini açma

Blender programı ile oluşturulacak haritanın blend dosyası