19 Ağustos 2013 Pazartesi

Android'te Slpash Screen Uygulaması

Android uygulamalarınıza splash screen ekleyebiliriz. Bu işlemi birkaç adımda tamamlayabiliriz.

İndirme Adresi

1.Adım: Ekleyeceğimiz ekranın oluşturulması. Bu adımın tamamlanması için  layout içerisinde gözükecek resim,ses dosyasına ihtiyaç vardır.

Kullanılacak Dosyalar:  Resim Dosyası , Splash Resim Müzik Dosyası

Uygulamanın oluşturulması için res klasörü içerisine res/drawable-hdpi klasörü içerisine yukarıda verilen resim dosyası yapıştırılmalıdır. Eğer farklı bir resim dosyası kullanmak istiyorsak uzantısı .png olan ve tamamı küçük harflerden olan bir resim dosyası eklenmelidir. Müzik dosyası içinde raw adında yeni bir klasör res klasörü içerisinda oluşturulmalı ve yukarıda verilen müzik dosyası eklenmelidir. Eklenen müzik dosyasının adının tamamının küçük harflerden oluşması ve dosyanın bir mp3 dosya olması gerekmektedir. Resim ve müzik dosyası eklendikten sonra, Project menüsünde bulunan Clear alt menüsü kullanılarak değişikliklerin Eclips içerisinde aktif olması sağlanmalıdır.

2.Adım: Yukarıdaki işlemler tamamlandıktan sonra Layout klasörü içerisine Splash ekranın oluşmasını sağlamak için küçük harflerle splash yenibir AndroidXMLFile eklenmelidir. Daha sonra eklenen layoutun arka plan resmi  android:background="@drawable/splash"  kodu yazılarak değiştirilmelidir. Burada / tan sonra yazan splash yazısı /res/drawable-hdpi klasörü içerisinde bulunan resim dosyasının adıdır. Bu işlem sonrasında slpash isimli layoutun arka plan resmi bizim verdiğimiz resim dosyası olarak değişecektir.

3.Adım: src klasörü içerisine Splash classının oluşturulması. (Class isimleri hep büyük harfle verilecektir.)

4.Adım: AndroidManifest.xml dosyasının değiştirilmesi (Öncelikli olarak splash işimli layoutun açılmasını sağlamak için AndroidManifest.xml dosyası içerisinde gerekli düzenlemeleri yapmalıyız.)

5.Adım: Splash.java isimli classın içeriğinin değiştirilmesi.

Bu işlemlerden sonra uygulamayı çalıştırdığımızda, öncelikle splash screen layouttu 5sn ekranda kaldığını sonrasında ise,splash layoutunun yavaş bir şekilde ekrandan kaybolup asıl uygulamanın ekrana geldiğini göreceğiz..