19 Temmuz 2018 Perşembe

Selenium

Selenium; 2004 yılında Jason Huggins tarafından geliştirilmiştir, açık kaynak kodlu web sitelerinin testini gerçekleştirmek için oluşturulmuş javascript temelli bir kütüphanedir [1,2].


Selenium Araçları
  • Selenium IDE
  • Selenium Webdriver
  • Selenium Grid
  • Selenium Remote Control

Selenium IDE
Selenium IDE,  web tabanlı uygulamaların kolay bir şekilde browser üzerinde test edebilen bir Firefox eklentisidir. Sahip olduğu platform ve dil desteği (Java, .NET, Python, Ruby, PHP,Perl) nedeniyle oldukça popüler ve tercih edilen bir araçtır [1].



 Selenium WebDriver

Selenium webdriver bir Api'dir. Bu Api ile farklı dillerde (C#, Java, Ruby ve Phyton) test kodları yazılabilir [3]. Selenium webdriver farklı tarayacılarda (Chrome, Firefox, Opera, Internet Explorer vs.) çalışma desteği bulunsada Firefox ile daha sorunsuz olarak çalışmaktadır. 


Selenium Grid 

Selenium Grid testlerin paralel olarak farklı sunucularda, farklı tarayıcılarda ve farklı işletim sistemlerinde çalıştırılması için geliştirilmiş bir araçtır [4].

Selenium IDE Kurulumu
Tavsiye edilen tarayıcı Firefox'tur. Nedeni ise geliştirecileri arasında Firefox vardır.
Eklentinin kurulumu
https://addons.mozilla.org/tr/firefox/addon/selenium-ide/?src=search adresinden eklentimizi Firefox'a ekleyebiliriz. Kurulumdan sonra IDE ikonu tarayıcımızın sağ üstünde gözükecektir.

C# Selenium WebDriver KurulumuSelenium WebDriver, .Net içerisinde Nuget yöneticisinde kurulduğu için, öncelikle .Net üzerinde birim test projesi oluşturmamız gerekir. Proje oluşturulduktan sonra Solution Explorer kısmında sağ tıklayarak Nuget Paket yöneticisini açmamız gerekir. Arama kısmına Selenium yazıyoruz Selenium.WebDriver indiriyoruz kurulum tamamlanıyor. C# Selenium kütüphanelerini projemize eklememiz için "using OpenQA.Selenium; using OpenQA.Selenium.Firefox;" kodlarını kullanarak kullanmamız gereklidir.



Geckodriver Kurulumu

Selenium programının Firefox ile eşgüdümlü olarak çalışması için Geckodriver programının bilgisayara düzgün bir şekilde kurulması gerekmektedir [5].
Kurulum Linki: https://github.com/mozilla/geckodriver/releases
Daha sonra Rar dosyasını masaüstüne çıkarıp bilgisayarımdan sistem özelliklerine gidiniz. Daha sonra gelişmiş sistem ayarlarına gidiniz. Buradan ortam değişkenlerine tıklayınız. Sonrasında Path adlı değişkene Rardan çıkardığınız geckodriver.exe nin yolunu ekleyiniz.







C# Selenium ile www.unclesoftware.com  kullanıcı girişi testi




İçerik Hazırlayan: Mehmet Can Küçük


1 https://www.slideshare.net/Mahmutgndodu/selenium-ile-web-testi
2 https://www.seleniumhq.org/
3 https://medium.com/@cembakca_46615/selenium-web-driver-ba%C5%9Flang%C4%B1%C3%A7-14c8768eb4b0
4 https://www.keytorc.com/blog/selenium-grid-ile-testlerinizi-daha-hizli-kosun_3330/
5 http://www.mahsumakbas.com/tag/selenium-test-otomasyon/