15 Ekim 2013 Salı

Gimp ile Resim İşleme (Arka Plan Transparan)

Gimp programı ücretsiz olarak kullanılabilen bir resim işleme programıdır. Program http://www.gimp.org/downloads/ adresi kullanılarak indirilebilir. Gimp programı, Photoshop programı gibi resimlerle ilgili pek çok işlemi gerçekleştirebilir.

Gimp Programını kurduktan sonra 3 farklı araç kutusu ekrana çıkacaktır.
( Bu araç kutularını istersek Windows-> Resently Closed Docks ve Tools -> New Tool Bar menülerini kullanarakta açabiliriz.)

Gimp Programı kullanarak Resmin belli bir kısmını alma özelliği vardır. Bu işlem için resim File->Open menüleri kullanılarak açıldıktan sonra resmin belli bir noktasını seçmek için Araç kutusunda olan makas  buttonu seçilir. (Çift tıklayıp Feather edges özelliği kullanılarak daha detaylı bir kesme işlemi de yapılabilir.) Resim seçildikten sonra 1 kez seçilen resme tıklanıp resim alanı belirlenir. Ctrl+X tuş kombinasyonu kullanılarak resim kesilir. Eğer bu resmin arka alanı transparan olarak belirlemek istersek. File->New menüleri ile yeni resim oluşturulurken Advanced Options kısmına gelip Fill with menüsünden Transparency olarak belirlemek gerekmektedir. Daha sonra kesmiş olduğumuz resmi Ctrl+V kısa yolu kullanılarak oluşturulan Leyer'ın içerisine yapıştırabiliriz. Oluşturulan şekli dış ortama resim olarak almak için. File->Export menüleri kullanılmalı ve Save Background color seçeneğinin yanındaki check işareti kaldırılmalıdır. Eğer kaldırılmaz ise resmin yanında bulunan kısımlar beyaz renk ile doldurulacaktır. Daha sonra Exprot tuşuna tıklayarak işlemi tamamlayabiliriz.