29 Kasım 2013 Cuma

Powerpoint'de Slayt Düzeni

İncelenecek Konular:
13.1. Giriş
13.2. Slâyt Düzenini Değiştirmek
13.3. Slâytları Yeniden Düzenlemek
13.4. Slâyt Görünümünü Değiştirmek

13.1. GİRİŞ

İyi ve etkili bir PowerPoint sunumu oluşturmak için, slâytlarımızı düzgün hazırlamamız gerekir. Slâytların düzeni ve sıraları, sunum ile verilmek istenen mesajın vurgulanması açısından önemlidir. Dinleyicilerin ilgisini ve dikkatini çekecek şekilde sunu görünümü üzerinde yapacağımız değişikliklerle anlatmak istediğimiz konuyu vurgulayabiliriz.

Bu hafta, bir slâyt düzeninin nasıl değiştirileceğini, ardından bir sunudaki slâytların yeniden nasıl düzenleneceği göreceğiz. Son olarak da, bir slâyt görünümünün nasıl değiştirileceğini ele alacağız.

13.2. SLÂYT DÜZENİNİ DEĞİŞTİRMEK

Yeni bir PowerPoint sunusu açtığımızda, karşımıza tek bir başlık slâydı gelir. Bu sunuya yeni bir slâyt eklemek istediğimizde, PowerPoint içersinde önceden tanımlanmış çeşitli düzenlerden birini kullanabilir ya da boş bir slâyt ekleyerek özel bir düzen oluşturabiliriz. Farkı bir düzene sahip bir slâyt oluşturmak istediğimizde, Giriş sekmesinde yer alan Slâytlar grubundaki Düzen düğmesini tıklayarak mevcut düzenlerden birini kullanabiliriz.

Sunuya yeni bir slâyt eklediğimizde, bu slâyt varsayılan olarak “Başlık ve İçerik” düzeninde karşımıza gelir. 



Yeni eklemiş olduğumuz slâyttaki “Başlık ve İçerik” düzenini, “Karşılaştırma” düzeni olarak değiştirelim. Bunun için, Giriş sekmesinde yer alan Slâytlar grubundaki Düzen düğmesini tıklarız ve buradan “Karşılaştırma” düzenini seçeriz.


“Karşılaştırma” düzenini seçtiğimiz anda, yeni eklemiş olduğumuz slâydın düzeni “Karşılaştırma” olarak değişir.



“Karşılaştırma” düzeni kullanılarak hazırlanmış örnek bir slâyt aşağıda görülmektedir.



13.3. SLÂYT’LARI YENİDEN DÜZENLEMEK

Bir sunuyu hazırladıktan sonra, sunu içersinde yer alan slâytları anlaşılır ve etkili bir sunum haline dönüştürebilmek için yeniden düzenleyebiliriz. Bu düzenlemeyi slâytların sırasını değiştirerek gerçekleştirebiliriz. Bir sunu içersinde yer alan slâytları iki şekilde sıralayabiliriz: 

Slâytların sırasını değiştirmek için Slâytlar sekmesinde yer alan, slâytları yukarı ve aşağı sürükleyebiliriz. 



Sununun daha çok slâydını görmek için Slâyt Sıralayıcısı görünümüne geçebiliriz. Sonra slâyt küçük resimlerini sürükleyerek sıralayabiliriz.


13.4. SLÂYT GÖRÜNÜMÜNÜ DEĞİŞTİRMEK

Sıfırdan yaratılan bir sunum beyaz bir arka plana sahiptir. Bu arka planı, uygun bir tema ile değiştirebiliriz. Sunuya yeni bir tema uygulamak veya uygulanan temayı değiştirmek için, Tasarım sekmesinde yer alan Temalar grubundan uygun bir tema seçebilirsiz. 



PowerPoint’in canlı ön izleme özelliğini kullanarak, istediğimiz temayı bulana kadar sunu üzerinde farklı efektler deneyebiliriz.


PowerPoint 2007 ile yarattığımız her sununun, ilişkilendirilmiş bir renk seti vardır. Renk galerilerinde görüntülenen palette, 12 rengin 10 tanesi açıktan koyuya gradyanlar ile görünür. Renk düzenlerini anlamak, uygun renk dengesi kullanan profesyonel görünüşlü sunular oluşturmamıza yardımcı olur. 

Bir sunuya uygulayabileceğimiz renk düzenlerini görmek üzere, canlı ön izleme özelliği olan bir Renkler galerisi görüntülemek için Tasarım sekmesinde Temalar grubundaki Renkler düğmesini tıklayabiliriz. 

Renk düzenlerinin hiçbiri tam olarak aradığımız değilse, Renkler galerisinin alt kısmındaki Yeni Tema Renkleri Oluştur'u tıklayarak ve Yeni Tema Renkleri Oluştur iletişim kutusunda renkleri bir araya getirerek kendi renk düzenimizi oluşturabiliriz. Düzeni kaydettikten sonra, sunudaki bir slâyda ya da tüm slâytlara bunu uygulayabiliriz. 
Bir temanın renk düzenini değiştirmeye ek olarak, yazı tiplerini ve efektleri de değiştirebiliriz. Bunun için, Tasarım sekmesinde yer alan Temalar grubundaki Yazı Tipleri düğmesini tıklarız ve sunuda kullanmak istediğimiz yazı tipi birleşimini bu listeden seçebiliriz. Yazı Tipleri galerisi, temaların her biri tarafından kullanılan yazı tiplerinin birleşimini, temaya göre alfabetik sırada listeler. Her birleşimdeki en üst yazı tipi başlıklar için kullanılır ve alttaki en alttaki font diğer slâyt metinleri için kullanılır. 



Ayrıca Yazı Tipleri galerisinin altındaki Yeni Tema Yazı Tipleri Oluştur’u tıklayarak ve Yeni Tema Yazı Tipleri Oluştur iletişim kutusunda istediğiniz yazı tipi birleşimini seçerek özel bir yazı tipi birleşimi de oluşturabiliriz. 


BÖLÜM ÖZETİ

Hazırlamış olduğumuz PowerPoint sunusundaki slâyt düzenini kolayca değiştirebiliriz. 

Slâytlar sekmesini ya da Slâyt Sıralayıcısı görünümünü kullanarak slâytların sırasını değiştirebiliriz. 

Hazırlamış olduğumuz bir sunumun görünüşünü, hazır temaları ya da kendi oluşturacağımız temaları kullanarak değiştirebiliriz. 

Bir renk düzenini tek bir slâyda ya da sunudaki tüm slâytlara uygulayabiliriz. 

Kendi renk düzenlerimizi oluşturabiliriz.