7 Kasım 2016 Pazartesi

Yazılım Metrikleri


Yazılımların ölçülebilen veya yapılan ölçümlere göre hesaplanan değerlerine yazılım metrikleri denir. Bu bilgileri elde etmek için yazılım metriklerini otomatik olarak hesaplayan araçlar kullanılabilmektedir. Bu sayede milyonlarca kod satırından oluşan bir yazılım projesi ve bu projenin çalışma alanı hakkında detaylı bilgilere ulaşılabilmektedir.



Bu kapsamda Source Monitor programı ücretsiz olarak yazılımlar ile ilgili metriklere ulaşabileceğimiz yararlı bir program. Çoklu dil desteği olan program sayesinde  oluşturduğunuz farklı dillerdeki yazılımların kaç satırdan oluştuğu, karmaşıklık değeri, yazılımın derinliği, yeteri kadar yorum satırı bulunup bulunmadığı gibi çok sayıda hesaplanan yazılım ölçütünü kolayca görebilirsiniz. 

Program içerisinde ayrıca yazılımın ölçütleri kullanılarak hazırlanan Kiviat grafiğini, Block histogram çubuk grafiğine de bakabilirsiniz.

Eğer yazılımınızın kodlarından elde edilen yazılım metrikleri Kiviat grafiğindeki yeşil alanı içerisinde değilse o kodları tekrardan inceleye bilirsiniz. Yine aynı şekilde yazılım kalitesi için Block Histogramda 9+ alanda bir karmaşıklık değerine sahip kodlarınız varsa o kodları tekrar yazmak isteyebilirsiniz.