27 Mart 2017 Pazartesi

VR Teknolojileri için Yazılım Geliştirin

Günümüzde pekçok farklı ürün ile kendisini sürekli olarak geliştiren VR (Virtual Realisation - Sanal Gerçeklik) teknolojileri; her bütçeye uygun birbirinden farklı araçlara sahiptir. Bu gelişen teknolojinin imkanlarını ve geliştirilen başlıca ürünlere baktığımızda temel olarak VR gözlüklerini ve VR platformlarını görmekteyiz.

VR Gözlükleri

Google Cardboard, oldukça basit bir kuruluma sahip ve ekonomik bir çözümdür Cardboard 5TL ila 20TL gibi bir fiyatla alınabilmektedir. Google Cardboard'un üzerinde bulunan barkod okutularak sanal gerçeklik deneyimine giriş yapılabilir. 6" telefonların bile takılabildiği Google Cardboard için geliştirici olarak (https://developers.google.com/vr/) uygulamalar oluşturabilir. Ürünün dezavantajları Motion sickness (baş dönmesi ve mide bulantısı) yapma riski yüksektir.


Case 4u vr box 3.0 Türkiye'de ençok satan ve Çin'den ithal edilen bir sanal gerçeklik gözlüğüdür. Yanında bulunan ufak kumanda ile temel haraketler gerçekleştirilebilir. 25TL ila 35TL gibi bir fiyata internetten temin edilebilir Ürünün dezavantajları Motion sickness (baş dönmesi ve mide bulantısı) yapma riski yüksektir.



Samsung cep telefonu kullananlar için uygun bir alternatif olan Samsung VR 119TL gibi bir fiyattan satın alınabilir. Daha önceki ürünlere göre daha profesyonel bir üründür. Ürünün dezavantajlarına baktığımızda, uygulamaların ve araçların oldukça pahalı ve içerik sayısının yetersiz olduğu görülmektedir. Motion sickness dediğimiz baş dönmesi ve mide bulantısı yapma riski diğer araçlara göre daha az olsada yinede 10 dakika ve üzeri kullanımlarda bu sorunlar oluşabilmektedir.


Microsoft Hololens oldukça gelişmiş bir VR gözlüğüdür. 3000$ gibi bir fiyattan yurt dışında satışı başlamıştır. Pek çok alanda kullanıma uygun bir yapıya sahiptir. Ürün ile ilgili uygulamalar geliştirmek için detaylı bilgi https://www.microsoft.com/microsoft-hololens/  sitesinde bulunmaktadır.





VR Platformları


HTC vive tarafından üretilen bir teknolojidir. Sistemin kullanımı için güçlü bir oyun bilgisayarına ve boş bir odaya ihtiyaç duyulmaktadır. 3000$ gibi bir fiyata satın alınan bir ürünün internet adresi https://www.vive.com/eu/




Virtuix Omni gerçek bir VR platformudur. Omni sanal gerçeklik için geliştirdiği pek çok ürünle rakiplerinden farklı bir yerde konumlanmaktadır. Türkiye'de 10.000$ gibi bir fiyatla satılan platform için uygulamalar geliştirilebilir (http://www.virtuix.com/resource-center/)