17 Ocak 2017 Salı

Transaction Nedir?


Transaction veri tabanındaki verilere erişen ve çoğunlukla bu veriler üzerinde değişiklikler yapan bir program kesimidir.
Birçok kullanıcının eşzamanlı olarak işlem yaptığı büyük veri tabanı sistemlerinde daha çok kullanılmaktadır.
Bir işlem büyük bir bütünün parçası olabilir. Bu işlemlerden herhangi bir tanesinin gerçekleşmemesi bütün işlemleri anlamsız kılmaktadır.
Böyle bir durumda bütün işlemler tek bir işlem gibi ele alınmalıdır. Bu parçalanamaz işlemlerin oluşturduğu yeni tek işleme «transaction» adı verilmektedir.


Transaction yönetim sistemleri (transaction processing systems) banka, otel rezervasyon, süpermarket gibi birçok kullanıcının eşzamanlı olarak işlem yaptığı büyük veri tabanı sistemleri için geçerlidir. Bu sistemlerin yüksek performansla ve doğrulukla çalışması son derece önemlidir.
Bazı durumlarda yapılan bir işlem büyük bir bütünün parçasıdır. Bu işlemlerden herhangi bir tanesinin gerçekleşmemesi bütün işlemleri anlamsız kılmaktadır. Bu durumda bürün işlemler tek bir işlem gibi ele alınmalıdır. Bu parçalanamaz işlemlerin oluşturduğu yeni tek işleme transaction adı verilmektedir. Bir diğer değişle transaction, daha küçük parçacıklara ayrılamayan işlem bloklarıdır.